ניתוחים לתיקון היצרות במעבר אגן הכליה – שופכן
היצרות במעבר אגן הכליה – שופכן (UPJ STENOSIS) הינה המום המולד השכיח ביותר במערכת השתן הפנימית. כיום רוב התינוקות עם בעיה זאת מאובחנים כבר בבדיקת האולטראסאונד העוברי במהלך ההריון. מרבית המקרים שבהם נצפית הרחבה של אגני הכליה בהריון הינם קלים וחולפים במהלך המעקב בהריון או בתקופה שלאחר הלידה.
במקרים הקשים המעקב הדוק יותר ויש לבצע בדיקות נוספות לאשר את האבחנה ולהעריך את התפקוד של הכליה ואת דרגת ההפרעה לניקוז. במקרים שבהם ישנה הרחבה קשה שמלווה בירידה בתפקוד הכליה / דלקות בדרכי שתן/ אבנים בכליה המעורבת או התקפים של כאב/דימום יש צורך בניתוח לתקן את ההיצרות.
לרוב מדובר בהיצרות של השופכן אך לפעמים מדובר בהפרעה למעבר השתן על רקע כלי דם במיקום חריג שעוברים מעל לשופכן ולוחצים עליו. מקרים אלו לרוב מאובחנים בגיל מבוגר יותר בעיקר בעשור השני לחיים. התסמינים כוללים התקפים של כאב במתניים והקאה, בעיקר לאחר שתייה מרובה.
הניתוח לתיקון המום כולל כריתה של המקטע המוצר וחיבור מחדש של השופכן לאגן הכליה עם מעבר רחב. כאשר הבעיה נגרמת מכלי דם חוצים- מבצעים את החיבור מחדש קדמית לכלי הדם.
במהלך השתלמות העמיתים שלי נחשפתי לראשונה לניתוחים בסיוע רובוט "דה וינצ'י".
השימוש במונח רובוט עלול להטעות את השומעים לחשוב שהרובוט מבצע את הניתוח בעצמו, אך אין הדבר כך. מדובר בניתוח זעיר פולשני שבו מכניסים מכשירים לחלל הבטן דרך פתחים קטנים בעור. לאחר מכן המנתח יושב ב"קונסולה" ורואה תמונת תלת מימדית של איברי המטופל ומניע את המכשירים בעזרת הזזת מנופים קטנים המחוברים לידיו. הרובוט מתרגם את תנועות הידיים במדויק בתוך גוף המטופל, כך שמי ששולט בכל תנועה של הרובוט הינו המנתח.
המנתח נהנה מהגדלה משמעותית של התמונה, זווית ראייה מיטבית והפחתה בדימומים הוורידיים במהלך הניתוח. היתרונות למטופל הינם החלמה מהירה וחתכים קטנים. ככלל היתרונות של הניתוח גדלים ככל שעולה גיל המטופל.
מומלץ לקיים דיון עם המנתח לגבי האפשרויות הניתוחיות הקיימות והיתרונות והחסרונות של כל שיטה תוך התייחסות פרטנית למטופל המדובר.
מאמרים בנושא של ד"ר בצלאל סיוון:
סרטונים בנושא של ד"ר בצלאל סיוון:
ד"ר בצלאל סיון – האם תמיד צריך לטפל בהיצרות במוצא אגן הכליה?
ד"ר בצלאל סיון – היצרות המעבר בין אגן הכליה לשופכן: מהם התסמינים שיעלו חשד ואיך ניתן לטפל?